GENEL DURUM
İncesu Köyü Ankara-Adana asfaltı E-90 karayoluna 22 km uzaklıkta bir köy iken Bakanlar Kurulu kararı ile 1971 yılında kasaba olmuştur. Yine Bakanlar Kurulu kararı ile Aralık 2013 yılında köy statüsüne geçirilmiştir. Aksaray'a 38 km uzaklıktadır. Doğusunda Armutlu Köyü, kuzeyinde Yenikent Kasabası, güneyinde Emirgazi İlçesi, batısında Sultanhanı İlçesi ve Işıklar köyü ile çevrilidir.
BEŞERİ ÖZELLİKLER
Nüfusu yaklaşık 1800-2000 arasında olup, 600 hanedir. Köyün güney doğusunda yığma bir höyük vardır. Bu höyüğün çevresinden çıkan küçük bir su, vadi içinden akarak köyün içinden geçer. Köy ismini buradan alır. Ayrıca vadi boyunca yeşillikli alan uzanır. Günümüzde kuraklığa dayanan sebeplerden dolayı bu su kurumuştur.
TARİHCESİ
İncesu: Konya-Karapınar ilçesine bağlı bir köy iken 1913 yılında Aksaray'a bağlanmıştır. Daha evvelce Karapınar Emirgazi Kasabasına bağlı bir çiftlik iken kurucularından Peynir Yemez Baba devrinde uzun mücadelelerden sonra bir fermanla köy haline gelmiştir.
Köyde birçok ören yeri vardır. Bunlar;
1-Musa Kuyusu
2-Höyük
3-Klavuz
4-Günece
5-Mezgit
Köy 3 mevkiden ibarettir. Bunlar;
1-Akseki
2-Karşıyaka
3-Camiikebir
İKTİSADİ DURUM
Köy halkı genellikle ziraatçıdır. Köyde önem sırasına göre buğday, arpa, çavdar ve diğer bitkilerden yonca, silajlık mısır ve şeker pancarı vb. gibi ürünler yetiştirir. Kendi ihtiyacına yetecek kadar her evde sebzecilik yapılır. Toprak verimsizdir, bire iki üç verir. Toprak bir yıl ekilir bir yılda nadasa bırakılır. Köyün yaklaşık 100.000 dekar tarlası vardır. Bu arazinin yaklaşık 10.000 dekarı sulaktır. Köyde 1 adet elektrikle çalışan değirmen, 4 bakkal, 4 kahvehane bulunmaktadır. Bir tarım kredi Kooperatifi, T.M.O şefliği vardır. Kredi Kooperatifinin 500 ortağı vardır. 5 cami, 1 tane yatılı Kuran kursu vardır. Köyde şebeke ve artezyen sondaj suyu kullanılmaktadır. Sular içmeye pek elverişli değildir. Beyaz eşya dışında lüks ev eşyası pek yoktur. Ziynet eşyası ve halı çoktur. Köy orta halli ailelerden kurulmuştur. Toprağı olmayan aile çok azdır. Köyden şehre son 25 yılda 300 kadar aile göç etmiştir. Evlenmeler köyün gelenek ve görenekleri içerisinde ev düğünleri şeklinde yapılır. 5 gün sürer. Bir gün yemek hazırlanır, davetlilere yemek verilir, ikindi vakti kına yakılır. Kına günü oğlan tarafı topluca kız evine gider, beşinci gün gelin oğlan evine getirilir. Takı merasimi düğünlerin vazgeçilmez adetlerindendir. Köyde evler genellikle tek katlıdır ve genellikle kerpiçten yapılmıştır. Köylü daha çok yatırımını ev konusunda Aksaray'a yapmaktadır.
SAĞLIK DURUMU
Köyde bir sağlık ocağı vardır. Bir doktor(haftada bir gün), bir hemşire bulunmaktadır. Bulaşıcı hastalık yoktur. Kışın soğukların neden olduğu hastalıklara rastlanır. Çocuk aşıları tam ve zamanında yapıldığından çocuk ölümleri fazla olmamaktadır.
KÜLTÜR DURUMU
Köyde 2 ilkokul, 1 ortaokul ve 1 lise mevcuttur. Bu okullarda yaklaşık 300 tane öğrenci öğrenim görmektedir. Okur-yazar oranı yaklaşık % 95'dir. Son yıllarda yüksek öğrenime giden öğrenci sayısı artmıştır. Okullara ve okumaya ilgi gün geçtikçe artmaktadır.